Vad finns det för typer av lån?

De flesta kommer någon gång under sin livstid vara tvungna att låna pengar. Viktigt att komma ihåg då är att ta rätt lån som är anpassat för den situation som man befinner sig i. Med det sagt finns det alltså ett par olika typer av lån.

I den här relativt korta artikeln kommer vi att gå igenom 3 av de vanligaste typen av lån och vad de lämpar sig bäst för. Målsättningen är att du ska få en utökad kunskap kring lån och deras användningsområden och att det även kan hjälpa dig ta bättre beslut om du ska låna pengar framöver.

Bolån

Bolån är ett av de vanligaste typen av lån eftersom i princip alla som ska köpa en bostad tar ett sådant lån för att kunna finansiera bostadsköpet. Det krävs vanligtvis en hel del pengar för att köpa bostad, och för många är det den största investeringen som de någonsin gör.

När man tar ett bolån vill kreditgivarna alltid ha en säkerhet eller pant i bostaden. Det är nämligen på så sätt räntan kan hållas relativt låg. Du kan med ett bolån låna upp till 85% av marknadsvärdet av bostaden som du ska köpa. Resterande 15% måste du stå för, vilket kallas för kontantinsats. Ska du köpa en bostad för 1 miljon kronor behöver du därmed finansiera 150 00 kronor på egen hand.

Billån

Ett billån är precis som namnet antyder ett lån som har i syfte att finansiera köp av bil. Detta kan ske med eller utan säkerhet, men när man köper från bilfirmor och det handlar om nyare bilar så brukar bilen användas som säkerhet.

Behöver du ta ett billån men inte ska köpa bilen från en bilfirma är ett lån utan säkerhet det bästa för dig. Hur mycket pengar du kan låna när du ska ta ett billån varierar såklart från långivare till långivare, men det brukar vanligtvis ligga mellan 10 000 – 600 000 kr.

Privatlån

Ett privatlån är ett väldigt flexibelt lån som du kan använda till i princip vad du vill. Kreditgivarna frågar vanligtvis inte vad du ska ha pengarna till vilket gör att du inte måste använda dem till något speciellt.

Ibland krävs det att man har en säkerhet för lånet, och ibland inte. Detta kan alltså variera, och även räntan varierar en hel del. Räntan baseras på flera olika parametrar, där din privatekonomi och återbetalningsförmåga är en av dem. Oftast kan man ta ett privatlån på mellan 10 000 – 600 000 kronor.

Snabblån

Snabblån är en liten kredit som du snabbt kan få insatt på ditt konto. Dessa lån är alltid utan säkerhet och har väldigt hög ränta. Faktum är att räntan oftast ligger på minst 30%.

Dessa lån är perfekta om du fått en oförutsedd kostnad som genast behöver betalas. När man ansöker om snabblån brukar det inte röra sig om mer än några tusen kronor som man behöver låna. De flesta kreditgivarna erbjuder dock snabblån mellan 1 000 – 40 000 kr.