Vad är ett snabblån?

Ett snabblån eller sms-lån, mikrolån, telefonlån, eller internetlån som det också brukar kallas är en typisk högkostnadskredit. Den här typen av lån går att få utbetalt väldigt snabbt (oftast samma dag), och vanligtvis brukar man kunna låna omkring 3 000 – 10 000 kronor.

Gemensamt för de flesta snabblån är att de brukar ha en effektiv ränta på 30% eller mer, vilket är väldigt högt. En stor anledning till den höga räntan är för att snabblån inte kräver någon säkerhet för att få låna, vilket ökar risken för kreditgivaren. Den ökade risken behöver kompenseras på något sätt och då tar de ut en högre ränta än vanligt.

När bör man ta ett snabblån?

Att ta ett snabblån är inte alltid den optimala lösningen för alla ekonomiskt trasliga situationer. Med det sagt finns det lägen och stunder där ett snabblån är helt rätt lösning. Det handlar i mångt och mycket om att du är säker på att du kommer kunna betala av lånet innan du ansöker om det.

En situation då det är helt fel att ta ett snabblån är exempelvis om du tar det för att finansiera andra och tidigare lån och skulder. Men en situation då det kan vara rätt att ta ett snabblån är om bufferten är slut och du behöver betala en oförutsedd kostnad. Allt beror som sagt din unika situation.

Fördelar med snabblån

Den klart största fördelen med snabblån är att du kan få pengarna utbetalda väldigt snabbt. Som vi nämnde tidigare är det väldigt vanligt att kreditgivarna kan garantera pengarna på kontot samma dag som ansökan skickades in.

En annan stor fördel med snabblån är att du ofta kan ansöka om dessa trots att du har tidigare betalningsanmärkningar. Så om du till exempel var sen med att betala hyran för ett tag sedan och på köpet fick en betalningsanmärkning kommer denna anmärkning inte påverka dina möjligheter att få ett snabblån beviljat.

Nackdelar med snabblån

Det stora problemet med snabblån är också en av de största fördelarna med dem. Snabblån är väldigt lättillgängliga och enkla att få tag på.

Genom att bara skicka iväg en liten ansökan kan du få pengar utbetalda redan samma dag. För vissa är detta en väldigt smidig grej, men för andra kan detta vara något som är väldigt svår att kontrollera och som i sin tur bidrar till en sämre ekonomisk situation.

När du tar ett snabblån gäller det även att du ställer in dig på att den effektiva räntan kommer bli väldigt hög. Som vi nämnde tidigare ligger den normalt på minst 30% vilket är en hel del.