Vad är ett kreditkort?

Kreditkort är ett betalkort där betalningen görs med en kredit hos den bank som kortet är kopplat till. Det är alltså inte dina egna pengar du betalar med, utan snarare ett slags lån från banken som du kommer behöva betala tillbaka ett tag efter ditt köp. När det är dags att betala kommer banken att skicka en faktura där de har samlat ihop alla dina köp och eventuella avgifter.

Vi kommer i den här artikeln att reda ut vilka fördelar och nackdelar som det finns kopplat till kreditkort, så att du kan avgöra om kreditkort är något för dig. Vår målsättning är att du ska ha fått en bättre uppfattning om vad kreditkort är, hur de fungerar, och om du har någon användning av dem.

Köp nu och betala senare

Många använder kreditkort eftersom det är ett smidigt sätt att finansiera sina inköp om man inte har råd för tillfället. Inköp med kreditkort görs som sagt med lånade pengar, så om du inte har tillräckligt med pengar på kontot men ändå behöver köpa något så är det fullt möjligt.

Kreditkort har alltså fördelen att det ger en ökad flexibilitet i ens privatekonomi. Kanske är det så att pengarna är slut på kontot för tillfället, men du vet att det kommer komma in pengar de närmsta dagarna – då kan kreditkort vara en bra lösning för att tillfälligt köpa något på kredit.

Det finns flera olika varianter

Det finns idag flera olika typer av kreditkort att välja mellan, och de har såklart sina olika fördelar och nackdelar. Alla varianter av kreditkort erbjuder inte exakt samma förmåner, och därmed finns det kreditkort som är bättre för vissa specifika situationer än andra.

Här nedanför tar vi en snabbtitt på de två vanligaste typerna av kreditkort som finns på marknaden. Många av kreditkorten som går att välja mellan passar in i någon av dessa kategorier.

Resekort

Kreditkort som är speciellt anpassad för att användas i samband med resor är väldigt populära. Dessa kort kan dels ge dig en betryggande reseförsäkring, ett billigare valutapåslag, samt bonusar och fördelar hos vissa specifika flygbolag.

Bonuskort

Den andra populära varianten av kreditkort är de s.k. bonuskorten. Fördelen med dessa kort är att du som använder kortet i samband med dina köp kan få bonusar och/eller cash-back som baseras på inköpen och dess belopp. Ett exempel kan vara att du får 1% cash-back på allt du handlar för, så om du köper något för 1 000 kronor får du tillbaka 10 kronor.

Nackdelar med kreditkort

Som du säkert förstår så finns det flera fördelar med kreditkort. Men faktum är ju att det också finns ett par olika nackdelar som är värda att känna till innan man börjar använda dem.

Kreditkort erbjuder en väldigt lättillgänglig kredit, vilket kan vara väldigt skadligt för vissa som har svårt att hantera pengar och tenderar att köpa mer än vad de har råd med. Det är också så att kreditkort tenderar att ha ett gäng olika typer av avgifter kopplade till sig, så är man inte uppmärksam kan kostnaderna för att ha och använda kortet verkligen springa iväg.