Tänk på detta när du ska ta privatlån

Privatlån är idag väldigt vanliga och populära bland folket i Sverige. Dessa lån är vanligtvis utan någon säkerhet och pengarna som du lånar kan du ofta använda till vad du vill. Den stora skillnaden mellan privatlån och till exempel huslån är att bolån är med säkerhet där själva huset fungerar som pant.

Det är just den stora friheten som man får med privatlån som lockar väldigt många människor till att ta dessa lån. Lån utan säkerhet kommer dock inte enbart med fördelar. Eftersom bankerna inte har någon pant som de kan förlita sig på om du inte skulle kunna betala av lånet kommer dessa lån med en mycket högre ränta än bolån.

När det kommer till lån i allmänhet och privatlån i synnerhet finns det en hel del saker som man bör ha koll på. Det är väldigt viktigt att man vet vad man håller på med när man ska ta lån – annars kan det i värsta fall faktiskt gå riktigt illa. Just på grund av detta kommer vi i denna artikel idag lista de saker som vi anser att alla bör ha koll på innan man tar ett privatlån.

Nu sätter vi igång!

Håll koll på långivarnas räntor

Som vi nämnde ovanför har privatlån i regel mycket högre ränta än till exempel bolån. Detta beror till största del på grund av att privatlån som tidigare nämt är utan säkerhet. Långivarna måste helt enkelt kompensera med en högre ränta för att täcka upp den ökade risken.

Många långivare som erbjuder privatlån ger dig som låntagare en individuell ränta. Detta innebär alltså att långivaren gör en individuell prövning samtidigt som de tar emot din ansökan. Privatlånens ränta kan variera väldigt mycket från långivare till långivare och ligger normalt mellan några procent till till 30 procent.

För dig som låntagare kan det vara en väldigt smart idé att kolla upp vilken långivare som kan ge just dig bäst ränta. Att göra detta på egen hand är dock väldigt tidskrävande och jobbigt. Nej, jämför privatlån gör du snarare enklast med hjälp av jämförelsesajter som sammanställer marknadens alla långivare och deras räntor.

Kan du betala av lånet?

Ett privatlån kan vara en väldigt bra lösning för vissa ekonomiska situationer. Lånen möjliggör så att du får pengarna på kontot relativt snabbt om du skulle vara i nöd av pengar och de personer flesta kan få dessa lån beviljade.

Med detta sagt finns det situationer då privatlån inte är en bra idé. Något av det viktigaste du som är i lånetanker bör fundera kring innan du ansöker om lånet är om du är säker på att du har råd att betala av lånet.

Många människor idag tar nämligen lån utan att ha någon riktig plan över hur de ska kunna betala av lånet. I dessa fall avråder vi starkt från att du tar privatlån. Om du ska ta ett privatlån ska du alltså enligt oss vara säker på att du kan betala av lånet i tid.