Tänk på detta när du ska byta elbolag

Funderar du på att byta elavtal? Isåfall är det här rätt artikel för dig. Det finns nämligen ett gäng olika saker som du bör ha koll på innan du genomför ditt byte. Vi vet själva att det kan kännas lite klurigt och jobbigt med all information och det är just därför vi satt ihop denna artikel med det viktigaste du bör känna till.

Till att börja med kan vi säga att det egentligen inte är särskilt svårt eller komplicerat att byta elavtal, utan det gäller snarare att man bara sätter sig ner en liten stund och tar sig tiden till det. Så vi tror och hoppas att du kommer kunna ta ett bra och tidseffektivt beslut efter denna läsning.

Men om det är så att du har fortfarande har några frågor eller funderingar efter att du läst klart så är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi försöker svara så bra som möjligt på alla frågor vi får in.

Varför byter man elavtal?

Den kanske främsta anledningen till varför personer väljer att byta elavtal är för att de vill hitta ett billigare alternativ. Trots att detta oftast är den primära anledningen så finns det faktiskt en hel del andra faktorer som också kan vara avgörande.

En annan faktor kan t.ex. vara vilken slags energikälla som elen kommer ifrån. Vissa personer känner nämligen inte att de vill stödja kärnkraftverk, och att de hellre vill att deras el kommer från vindkraft eller solkraft. Och som tur är finns det idag en hel del olika klimatsmarta elavtal – faktum är att dessa avtal bara ökar i popularitet för varje år som går.

Andra värdesätter en bra och snabb kundtjänst och kan ha det som en anledning till varför de vill byta elavtal. Dessa personer resonerar som så att en snabb kundtjänst väger tyngre än ett billigare elavtal. Det är helt enkelt upp till en själv att avgöra vad man själv tycke är viktigast.

Det tar tid att välja elavtal

Själva bytet av elavtal inte behöver ta mer än några minuter, men vår rekommendation att du låter detta byte ta sin lilla tid. Med detta menar vi att du inte ska teckna första bästa elavtal som du får tag på. Det kan verkligen löna sig att göra sin research innan så att man kan spara pengar framöver.

Vår tips är att du jämför elbolag och kollar igenom vilka erbjudanden som finns tillgängliga för dig att välja mellan. Tänk på att olika typer av elavtal passar bra för olika boenden.

Jämförelsen kan spara mycket pengar, och det är ju pengar som du kan använda till andra roliga saker. Numera behöver du inte ens göra jämförelsen på egen hand, utan du kan istället ta hjälp av någon av de onlinetjänster som finns till just för detta – det är dessutom helt gratis.

Några slutord

Vi hoppas att det vi har gått igenom kan hjälpa dig att ta ett bättre beslut när du ska byta och teckna elavtal. Det viktigaste vi vill skicka med dig är att alltid jämföra innan du bestämmer dig.

Det kan också vara värt att fundera kring vart man vill att elen ska komma ifrån, t.ex. om man enbart vill ha el från förnyelsebara källor eller om det inte spelar någon roll.