Sambandet mellan entreprenörskap och teknikens framfart

Digitaliseringen av samhället har skett på en kort- men intensiv tid. Det tog över 60 år innan bilen fick 50 miljoner användare, för mobiltelefonen tog det 12 år och för Pokemon Go hände det på endast 19 dagar. Teknikens utveckling stormar fram och vårt samhälle är ständigt under en teknologisk utveckling. Studier visar att det finns ett samband mellan ökningen av antalet entreprenörer och teknikens utveckling. I denna artikel ska vi granska detta samband samt skriver om några av teknikens största entreprenörer idag.

Den teknologiska utvecklingen påverkar många branscher i samhället och människors vardag ser helt annorlunda ut idag än vad det gjorde för enbart 30 år sedan. Människor idag är ständigt uppkopplade via sina smartphones och förlitar sig till stor del på mobiltelefonen i vardagslivet. Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder och många framgångsrika svenska entreprenörer ligger även bakom några av världens största teknikföretag. Lars Wingefors är en av många framgångsrika entreprenörer från Sverige inom teknikens värld. Wingefors grundade 2011 spelföretaget Embracer Group som är baserat i Karlstad och omsatte förra året över 10 miljarder svenska kronor. Det finns även andra svenska spelutvecklare som NetEnt och Evolution som är världsledande inom casino slots och andra lösningar inom spelsektorn. Båda bolagen driver sin verksamhet från Stockholm och har kunder över hela världen.

Teknikens framfart i Sverige

Sverige rankas som EU:s tredje mest digitaliserade länder efter Danmark och Finland av en rapport från EU-kommissionen. Sverige har ett väldigt högt digitalt humankapital vilket innebär att befolkningen har en väldigt hög IT-kompetens. Denna rapport bevisar att den svenska regeringens vision om ett hållbart digitaliserat Sverige är på god väg att lyckas. Sverige ska vara världsledande på att använda digitaliseringens möjligheter och befolkningen ska vara kompetent.

Anledningen till att fler entreprenörer finns inom tech-branschen är på grund av branschen enorma expansion. Teknik och digitalisering är förhållandevis nya fenomen för människan och därför finns det stora möjligheter att expandera och utveckla nya produkter.

Svensk utbildning ligger till grund för den svenska innovation som visas upp inom teknikens värld. Sverige har en lång bakgrund av entreprenörskap inom tekniska uppfinningar som exempelvis kylskåpet, balansmotorn, pacemakern, Ljungströmturbinen med flera.

Kända entreprenörer inom tekniken

Det finns många entreprenörer inom teknikens värld. Nedan är några av vår tids mest framstående entreprenörer listade:

Aaron Hillel Swartz – Reddit

Den amerikanska programmeraren har många strängar på sin lyra men är kanske mest känd som grundaren av den social plattformen Reddit som idag har över 700 anställda och spelar en stor roll i dagens diskussioner och nyhetsflöde på Internet.

Mark Zuckerberg – Facebook

Zuckerberg behöver knappast någon introduktion och anses vara en av de absolut största entreprenörerna av vår tid med Facebook som sin största uppfinning. Facebook har idag hisnande 2 miljarder användare runt om i världen.

Daniel Ek – Spotify

Svenskfödde Ek har varit högaktuell i tidningarna den senaste tiden angående en debatt kring innehållet i sin musiktjänst Spotify. Daniel Ek är född i Stockholm och är medgrundare till Spotify tillsammans med Martin Lorentzon. Spotify är idag är en av världens största streamingtjänster med över 400 miljoner användare varje månad och med 140 miljoner betalande kunder.