Så löneförhandlar du bra (5 enkla tips)

Alla vill väl såklart få så hög lön som möjligt, och faktum är att genom en lyckad löneförhandling så kan man förbättra sin lön avsevärt. Och även om det tyvärr inte finns något manus som fungerar vid alla tillfällen så finns det ett par saker som du bör tänka på när du ska löneförhandla med din arbetsgivare.

Det mest grundläggande är såklart att du mer eller mindre tänkt igenom din önskade lönenivå. Här  nedanför kommer vi tillhandahålla dig med ett par andra tips och trix som du kan använda dig av nästa gång du ska löneförhandla.

Var väl förberedd

Genom att komma förberedd och påläst till en löneförhandling ökar du drastiskt dina chanser till att få en högre lön. Kolla gärna upp vad lönenivån för motsvarande jobb ungefär ligger på och fundera sedan därefter vad som skulle kunna vara rimligt att du föreslår att du ska få i lön. Var ärlig mot dig själv och försöka inte över- eller underskatta dig själv.

Träna i förväg

Denna punkt hänger ihop en del med den tidigare punkten. Det går dock inte att betona nog hur viktigt det är att du kommer väl förberedd. Träna i förväg och tänk efter vilka frågor som arbetsgivaren kanske kommer ställa dig. Föreställ dig hela scenariot helt enkelt och träna på vad du ska säga därefter.

Allt handlar inte bara om pengar

När man löneförhandlar är det inte bara pengarna som du bör fokusera på. Det kan även vara värt att ta upp annat i förhandlingarna. Till exempel semesterdagar, arbetstid, utbildningar, och mycket annat.

Varför du är värd det

För att du på ett mer effektivt sätt ska kunna driva igenom en önskad löneförhöjning gäller det att du har anledningar som backar upp varför din arbetsgivare skulle vilja betala mer pengar till dig. Tänk efter, vad är det som du gör på jobbet som gör att du är värd löneökningen?

För höga löneanspråk kan vara negativt

Även fast du inte ska vara blyg med att ge ett högre löneanspråk så gäller det att du håller dig på en rimlig nivå. Allt för höga löneanspråk kan nämligen ge motsatt effekt och i värsta fall leda till att arbetsgivaren väljer bort dig.

Se därför till att inte ta i för mycket med hur mycket pengar du vill ha i lön. Det gäller helt enkelt att hitta en rimlig nivå där lönen varken är för hög eller för låg.