Så (enkelt) kan du spara pengar i din vardag

Hur har man koll på sin ekonomi och blir mer sparsam? Ja, detta är två frågor som många gärna vill få svar på. Vi vill gärna hjälpa folk få en bättre privatekonomi och därför kommer vi att gå igenom detta i den här artikeln.

Ett vanligt fenomen är att folk spenderar mer pengar än vad de faktiskt har råd med och de vet många gånger inte var deras pengar tar vägen. Detta är ett problem väldigt många har, och det handlar i många fall om att man inte har tillräcklig kunskap inom området.

Vad kan man då göra för att spara mer pengar i sin vardag då? Faktum är att det finns en hel del saker som man kan göra. Vi kommer dock bara gå igenom 3 olika sätt i den här artikeln, utan inbördes ordning, men det är möjligt att vi återkommer i en artikel längre fram och utökar med fler tips!

Sätt upp en budget

Detta är kanske något av det mest grundläggande, och faktiskt även bland det viktigaste, att göra är att skaffa en budget. Börja med att titta på dina inkomster varje månad och se hur mycket du får in. Då vet du hur mycket du har råd att spendera.

Ta därefter en titt på dina olika utgifter för att få en uppfattning om vad du ”normalt sett” ligger på i utgifter varje månad. När du har gjort det kan du börja sätta upp gränser och bestämma på förhand hur mycket du får spendera per månad på de olika områdena. Du kan exempelvis bestämma att du maximalt får spendera 2 500 kronor på mat per månad, medan köp av kläder endast ligger på 500 kronor per månad.

De exakta beloppen är såklart upp till dig själv att bestämma, och det är viktigt att man hittar en nivå som man själv är bekväm med och som man känner är rimlig att klara av. En bra sammansatt budget kommer hjälpa dig att få stenkoll på din ekonomi och därmed underlätta för dig att spara pengar.

Kör mindre bil

Det är väldigt bekvämt och smidigt att köra med egen bil, men det är samtidigt förknippat med höga kostnader och i många fall går det dessutom lika bra att ta kollektivtrafik eller andra färdmedel. Det är såklart mycket mer miljövänligt, men framförallt mycket mer ekonomiskt.

Alla har inte möjlighet att åka kollektivtrafik, men då kanske det går att hitta andra lösningar än just bilen. Man får helt enkelt se över sin situation och vad som är möjligt och realistiskt utifrån det. Summan av detta är helt enkelt att minska ner på sitt bilkörande för då kommer man kunna spara massor av pengar över tid.

Köp second hand

De senaste åren har det blivit allt populärare att köpa second hand kläder. Det finns flera anledningar till detta, men de främsta är att det är billigt, miljösmart, och att det har blivit trendigt med lite äldre kläder igen.

Shopping via second hand är något som kan spara in massor av pengar. Många av de kläder som går att köpa second hand är dessutom i väldigt gott skick då man behöver inte känna att man gör särskilt stort avkall på den fronten bara för att man inte köper sprillans nya kläder varje gång.