Lån utan UC - vad är det och varför är det så populärt?

Innan vi sätter igång och fördjupar oss kring lån utan UC anser vi att det först och främst är på sin plats att vi förklarar vad UC är för något. Detta kan såklart kännas som en självklarhet, men vi tror att det faktiskt finns en hel del personer där ute som inte har riktigt koll på detta.

UC är Sveriges största företag när det kommer till kreditupplysning. De grundades redan år 1977 och namnet UC är en förkortning av Upplysningscentralen. När du ansöker om ett lån sker det en kreditupplysning för att långivaren ska få information kring om du kan klara av att betala tillbaka lånet.

Informationen som brukar finnas med i en kreditupplysning är inkomst, aktiva lån och krediter, eventuella betalningsanmärkningar, om det finns ett skuldsaldo hos Kronofogden, hur många kreditupplysningar som tagits senaste 12 månaderna och annan allmän information om individen i fråga.

De flesta långivare använder sig av UC för att genomföra kreditupplysningar. Men de är inte det enda företag som har detta som verksamhet, och det finns alltså därmed andra företag som också genomför kreditupplysningar. När man pratar om lån utan UC syftar man alltså på att upplysningen tas genom något av de andra företagen.

Populärt med lån utan UC

När det kommer till lån utan UC är det viktigt att känna till att dessa lån ofta rör sig om SMS lån och snabblån. Och som du säkert känner till är räntan oftast väldigt hög gällande dessa typer av lån.

Då kan man ställa sig frågan varför människor trots den höga räntan vill låna pengar utan UC? Det finns faktiskt ett par olika fördelar med dessa typer av krediter. En väldigt vanligt anledning till detta är att de inte vill försämra sin kreditvärdighet hos UC.

Detta beror på att varje gång som du ansöker om ett lån som använder sig av UC kommer nämligen en kreditupplysning lagras i deras register. Kort och gott kan man säga att ju fler sådana du har i ditt register, desto sämre lånevillkor kommer du att få (om du blir beviljad lånet).

Banker och kreditgivare är idag nämligen inte särskilt positivt ställda till personer med mängder av kreditupplysningar i sitt register, och om du då ansökt till flera banker som använder UC kan detta vara förödande för dina möjligheter till bra lån.

Är dessa lån alltid bra?

Trots att det finns ett par situationer när lån utan UC är ett bra alternativ betyder detta inte att dessa lån alltid är det rätta valet.

Är du exempelvis på jakt efter ett så billigt lån som möjligt med låg ränta är dessa lån inte ett bra val. Som vi nämnde ovanför rör sig oftast lån utan UC om snabblån och dessa krediter har som sagt väldigt hög ränta.

Det är heller ingen klok idé att ansöka om en kredit utan UC om den enda anledningen till att du gör det är för att du inte kan få lån beviljat hos aktörer som använder sig av UC. I dessa fall finns det förmodligen en rimlig anledning till varför du inte får lånen beviljade – t.ex. att du inte har en tillräckligt bra privatekonomi för att låna pengar.

Kom ihåg att aldrig låna mer än vad du faktiskt behöver och kan klara av att betala tillbaka.