Hur hittar man de bästa aktierna?

När det kommer till att investera på börsen vill alla såklart investera i bolag som kommer ge en bra avkastning över tid. Det är dock omöjligt att med 100% säkerhet veta vilka aktier som kommer att gå bra och vilka som kommer att gå dåligt. Man kan analysera bolag och spekulera därefter, men det finns inga garantier att det kommer bli så som man tror.

Att veta vilka aktier som kommer vara bäst i framtiden är därför väldigt svårt. Om du däremot vill köpa de aktier som historiskt presterat bäst är detta en annan femma. Det finns väldigt mycket statistik och historik att utgå ifrån, så om du exemplevis skulle vilja köpa det bolag som haft den högsta procentuella ökningen detta år är detta inget problem att göra.

Eftersom att det onekligen kan vara lite klurigt att veta vilka aktier som är de bästa tänkte vi att det kunde vara en bra idé att i denna artikel skriva lite mer om hur man hitta dessa. Vår målsättning är den här artikeln ska hjälpa dig att lättare hitta bra bolag att investera i och lyckas som aktieinvesterare.

Historik finns att tillgå

Det är alltså väldigt enkelt att komma upp vilka bolag som presterat bäst historiskt sett. Du kan exempelvis kolla upp vilka som klarade coronakrisen allra bäst. Eller så vill du kanske kolla vilka bolag som gått bäst de senaste 10 åren inom vissa specifika branscher.

Oavsett vad så kan du hitta bra och kvalitativ information om de bästa aktierna hos webbplatsen Placerapengar. Där kan du dels läsa om allt från de aktier som går bra just nu, men även de aktier som presterat bäst under det senaste årtiondet. Vi rekommenderar starkt att du kollar in detta.

Gör din egen analys

Att enbart kolla på historik när det kommer till att välja vilka aktier man ska köpa är inte något vi rekommenderar. Det finns nämligen inget som säger att detta kommer upprepa sig igen framöver. Du bör därför alltid göra din egna analys av bolaget som du planerar att köpa. På så sätt kan du skapa dig en egen bild om företaget kommer gå bra eller inte.

Om du är nybörjare förstår vi dock att det kan kännas lite klurigt med att analysera företag. Det behöver dock faktiskt inte vara så svårt som man tror. Ha ett sunt förnuft och fråga dig följande frågor så kommer du komma en bra bit:

  • Förstår du vad bolaget sysslar med? Är det en tydlig och bra affärsidé?
  • Hur ser konkurrensen ut?
  • Verkar företagsledningen kompetent?
  • Hur ser framtidsutsikterna ut för företagets bransch?

Fundera lite kring dessa frågor som en grund och bygg vidare utifrån det. Det finns såklart mycket mer än detta man behöver fråga sig och ha koll på när man investerare, men vi vill påstå att man faktiskt kommer rätt långt med detta.

Och kom ihåg att det alltid finns en risk när man investerar, oavsett vilket företag man köper aktier i. Var därför medveten om att det inte är säkert att du får tillbaka de pengar du investerar.