Hur börjar man spara pengar?

Spara pengar är något de flesta säger och håller med om att man bör göra, men samtidigt är det något som många tycker låter väldigt svårt och komplicerat att komma igång med.

Men faktum är att det inte är särskilt svårt att starta ett sparande. I den här relativt korta artikeln kommer vi ge dig ett gäng tips på hur du enkelt kommer igång med att bygga upp en ekonomisk trygghet.

Sätt upp ett mål

Det absolut första du bör göra när du ska starta ditt sparande är att sätta upp ett (eller flera) mål. Vissa gillar att sätta upp specifika summor de ska ska spara ihop eller nå upp till, medan andra har som mål att få in rutinen att bara spara något överhuvudtaget varje månad.

Oavsett vilket mål du bestämmer dig för så är det viktigt att du har ett mål du siktar mot. Faktum är också att det inte behöver vara ett exakt mål, utan det kan räcka med en ungefärlig fingervisning kring vad du ska sträva mot för att det ska ha en bra effekt på dig och ditt sparande.  Har du ett mål är det lättare att motivera dig själv att spara, vilket kommer underlätta något enormt om du vill fortsätta med sparandet under lång tid och dessutom se till att sparar ihop en bra slant på kontot.

Det finns flera sätt att placera pengar på

När du väl har satt upp ett mål och bestämt dig för att börja spara pengar så är det nu dags för att välja hur du ska placera dina besparingar. Det finns en mängd olika placeringsalternativ, och vilket alternativ som passar dig bäst beror på dina mål, hur mycket avkastning du vill ha, och vilken risk du är beredd att ta.

Historiskt sett har aktier och aktiefonder varit den bästa formen av placering. De har gett högst riskjusterad avkastning och över tid har de varit oslagbara. Värt att komma ihåg är att det är en hög risk kopplat till aktier, vilket innebär att du kan förlora hela eller stora delar av det investerade kapitalet.

Föredrar du att ta lite lägre risk med ditt sparande kan ett vanligt sparkonto eller placering i räntefonder passa dig bättre. Här ska du dock vara beredd på att inte få någon större avkastning – du tar å andra sidan knappt någon risk heller.

Så hur kommer man igång?

Många tror att det är krångligt att börja spara pengar, men så är det verkligen inte. Aktörer som Avanza och Nordnet har underlättat något otroligt för vanliga privatsparare att på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt dra igång ett (långsiktigt) sparande.

Vi rekommenderar därför att du startar ett konto hos någon av dem och att du sedan sätter in en slant på det nyöppnade kontot. Därefter kan du börja placera pengarna i det du tycker passar dig bäst. Kom ihåg att ju tidigare du börjar spara pengar desto bättre – så se till att ta tag i ditt sparande och kom igång redan idag.