Hur blir man ekonomiskt smart?

Alla bör eftersträva att leva ett ekonomiskt smart liv. Det finns många fördelar med detta, och den kanske största fördelen är att du så småningom kommer att bygga upp en större ekonomisk trygghet och frihet.

Men hur ska man göra för att bli ekonomiskt smart då? Faktum är att det finns en hel del olika tips som du kan se till att implementera i ditt liv för att göra det hela lättare. Här nedan finner du 3 tips som hjälper dig att hantera dina pengar på ett bättre sätt och därmed ta klokare beslut kopplat till din privatekonomi.

Tänk efter och gör inga impulsköp

Ett av de vanligaste sätten som många spenderar pengar på onödiga saker är genom att de gör impulsköp. Det kan t.ex. handla om att de ser något de gärna vill ha, och utan att tänka efter så väljer de att köpa produkten direkt.

Det finns ett gammalt talessätt som säger att man inte bör handla mat när man är hungrig, och faktum är att det ligger en hel del sanning i detta. Se till att tänka igenom dina köp ett par gånger innan du genomför transaktionen för att försäkra dig om att du verkligen gör ett klokt köp. Tänker man inte efter är det lätt hänt att det slinker ner en eller ett flera produkter i varukorgen som man kanske egentligen inte har ett behov av.

Spendera bara pengar du har

Även om det finns flera fördelar med att handla på kredit är det inte att rekommendera för alla. För att försäkra dig om att du endast använder pengar som du har råd att spendera bör du hålla dig ifrån kreditkort och andra typer av kredittjänster.

Handlar man saker på kredit och med lånade pengar så innebär det att dessa pengar behöver betalas tillbaka någon gång i framtiden. Och om man då börjar hamna efter med betalningarna är det lätt hänt att det byggs upp ett stort skuldberg som kan vara svårt att hantera – och som dessutom kommer kosta mycket i ränta och avgifter.

Spara pengar

Alla bör spara pengar i någon form. Man vet aldrig när man kan behöva lite extra pengar så därför bör du alltid ha en liten reserv tillgänglig – en s.k. buffert. Det är även smart att spara pengar mer långsiktigt, det kan till exempel handla om att spara pengar för att köpa en bostad, en ny bil, eller ett vanligt hederligt pensionssparande.

Historiskt sett har sparande i aktier och fonder varit bland de mest effektiva sätten att spara pengar och få en god avkastning. Det ska dock sägas att det såklart alltid finns risker med att placera i den typen av värdepapper, och det är inte säkert att man får tillbaka det investerade beloppet. Se därför till att du läser på ordentligt innan du sätter igång så att du har koll på vad du gör och för att ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas.