Har du koll på detta när det gäller fälgar och däck?

Däcken och fälgarna på din bil är väldigt viktiga för att din bil överhuvudtaget ska kunna rulla. Och när det kommer till just dessa två centrala komponenter så finns det faktiskt en hel del saker att känna till.

Det är viktigt att du har koll på vilka avgörande faktorer som man bör ha i beaktning när man ska köpa nya däck och/eller fälgar för att valet ska bli bra. Vi kommer därför gå igenom ett par saker som vi tycker är extra viktiga att man har koll på inom det här området.

Vi hoppas att artikeln kan vara till stor hjälp för dig som vill veta mer om just detta. Men om du känner att du fortfarande har frågor när du läst klart så är du såklart välkommen att kontakta oss så ska vi försöka hjälpa dig så gott vi kan.

Ska du köpa nytt?

Däck och fälgar slits ut över tid och detta är omöjligt att undvika om du använder din bil regelbundet. När du väl ska köpa nya är det viktigt att du köper däck och fälgar som har samma tumstorlek och bredd som de nuvarande. Om du inte gör detta kommer de nya helt enkelt inte att passa.

Är det så att du endast behöver nya fälgar, eller tvärtom endast behöver köpa nya däck, och inte har koll på vilken tumstorlek eller bredd du har kan du enkelt kolla upp detta genom att kolla på dina befintliga fälgar eller däck. Var väldigt noga med att du får rätt mått.

Funderar du på att köpa både nya däck och fälgar? Isåfall bör du passa på att köpa kompletta hjul som levereras påmonterade och balanserade. Hos Swedishcentec.se kan du läsa mer om detta om det låter intressant för dig.

Håll koll på dina däck

Däcken tenderar att slitas ut snabbare än vad fälgarna gör, och därför behöver man ha lite större koll på dem så att de inte är helt utslitna. Faktum är att det är både olagligt och osäkert att köra runt med däck som är alldeles för slitna. Så vårt tips är att regelbundet kolla hur slitna de är, och köpa nya om det behövs.

Gränsen för vad som är lagligt skiljer mellan sommardäck och vinterdäck. De förstnämnda måste ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm medan de sistnämnda måste ha ett djup på minst 3,0 mm. Är det så att du skulle bli stannad av polisen och de märker att däckens djup är mindre än det tillåtna kommer du få betala böter för detta.

Måste vinterdäck ha dubbar?

Det verkar finnas många som undrar om vinterdäck måste ha dubbar eller inte. Och det enkla svaret är faktiskt att: nej, vinterdäck behöver inte ha dubbar för att vara lagliga. Det finns nämligen dubbfria vinterdäck, men de kallas ofta för året-runt-däck eller friktionsdäck.

Kom dock ihåg att vinterdäck med dubb är det i särklass bästa alternativet om man vill framföra bilen på ett så säkert sätt som möjligt när det är ordentligt vinterväglag.

Så hittar du de bästa däcken och fälgarna

Om du inte är så bilintresserad kan det vara svårt att veta vilka däck och fälgar som är bra. Men som tur är finns det numera ett gäng olika sajter på nätet som gör den här processen relativt enkel.

Dessa onlinetjänster jämför nämligen detta åt dig så att du superenkelt kan välja ut de alternativ som passar dig bäst. Så ta hjälp av dessa om du känner dig osäker på vilket val du ska göra.