Fördelar med att använda kreditkort

Att använda sig av ett kreditkort för att betala för sina utgifter i sin vardag har flera olika fördelar.

Men hur fungerar egentligen ett kreditkort? Till skillnad från ett vanligt kontokort som drar pengarna från ditt kontot direkt efter du köpt något så kommer du som använder dig av ett kreditkort istället få hem en faktura på alla dina köp.

Denna samlingsfaktura skickas till dig i lutet av månaden och kan både betalas direkt eller delbetalas om man så vill det.

Just det faktum att man betalar alla sina köp på en och samma gång genom en faktura i slutet av månaden är enligt många en av de stora fördelarna med kreditkort. Dock finns det ett par andra fördelar med kreditkort utöver detta.

Skulle du till exempel med hjälp av ett kreditkort betala för en tjänst, produkt eller resa i förskott och företaget du köpt ifrån går i konkurs kommer du inte förlora dina pengar. Men om du hade använt dig av ett vanligt kontokort så finns det tyvärr inga möjligheter att få tillbaka pengarna.

Kreditkort har också ofta omfattande reseförsäkringar och bonussystem som gör att du kan spara pengar på dina köp. Detta är anledningen till varför många ser till att göra i princip alla sina inköp via sitt kreditkort för att på så vis få mer i bonus.

Hur hittar man det bästa kreditkortet?

Ja, vilket kreditkort är bäst egentligen? Den första frågan du behöver ställa dig själv när det kommer till denna fråga är vilka förmåner som du vill kunna ta del av.

American Express har kreditkort som bland annat ger dig tillgång till lounger på flygplatser som endast deras kreditkort-innehavare får tillgång till. Detta bara ett exempel på en av förmånerna som alla dessa kreditkort kan erbjuda.

Det vi rekommenderar är att du tar en titt på webbplatsen spargrisarna.se, där kan du nämligen ta del av omfattande jämförelser av just kreditkort.

Utöver bonusar om förmåner rekommenderar vi även att du ser till att jämföra kreditkortens olika årsavgifter, avgifter, räntefria dagar, räntor och kreditgräns. Ta till dig så mycket information som möjligt innan du gör ditt val.

Så använder du ett kreditkort

När du väl bestämt dig för vilket kreditkort du vill använda dig av behöver du därefter ansöka om att få tillgång till detta kreditkort.

Det finns inga garantier på att du kommer beviljas kreditkortet i fråga. Först och främst kommer en kreditprövning att göras då etta är ett krav från Finansinspektionen. Om din kreditprövning inte ser bra ut riskerar du alltså att inte få din ansökan beviljad.

Om du får kreditkortet beviljat kommer du därefter att du det hemskickat med posten. Kreditkortet fungerar överallt och används precis på samma sätt som vilket annat kontokort som helst. Den enda skillnaden är att det du handlar för betalas på kredit istället för att det dras direkt ifrån ditt konto hos banken.

När väl fakturan kommer hem till dig rekommenderar vi alltid att du ser till att att betala dessa direkt om du har möjlighet. Gör du detta slipper du nämligen att betala ränta.

Väljer man däremot att delbetala fakturorna kommer man bli tvungen att betala ränta på resterande skuld från förfallodatum till nästa månads förfallodatum. Det är också därför mer ekonomiskt smart att betala fakturorna till fullo direkt om man kan.