En enkel guide på hur du underlättar ditt val av bokföringsprogram

Alla företag behöver ett bokföringsprogram, och oavsett om du nyligen kommit igång eller varit företagare ett tag så kan det vara värt att sätta sig in ordentligt i området för att veta vilket program som passar bäst utifrån de behov och krav man själv har.

Vi rekommenderar helt enkelt att man kollar igenom det tillgängliga utbudet och läser på så att man kan bilda sig en bra uppfattning om vad som finns på marknaden. Detta gör processen att välja eller byta bokföringsprogram mycket lättare.

Se till att du läser vidare i den här artikeln för att få en enkel och sammanfattande översikt över vad du ska tänka på när du ska välja bokföringsprogram till ditt företag. Vi tar även upp det faktum att vi rekommenderar att du jämför bokföringsprogram innan du bestämmer dig.

Välj hur många ska ha tillgång till programmet

En av de första sakerna du bör tänka på när du letar efter en bokföringslösning är hur många användare som kommer att behöva ha tillgång till den nya programvaran.

Beroende på hur många personer som behöver tillgång till detta kan nämligen vissa alternativ vara mer förmånliga än andra. Vissa tjänster erbjuder billigare lösningar om endast en användare behöver ha tillgång, medan andra tar extra betalt för fler användare.

Gå igenom vilka funktioner och fördelar programvaran erbjuder

Innan du skriver köper och skriver under avtal för en bokföringsprogramvara bör du ta reda på vad paketet i fråga innehåller och vilka specifika fördelar som finns med programmet.

Om du till exempel vill ha mer detaljerad budgetfunktioner finns det vissa alternativ som är lämpliga för dina behov. Det finns även de bokföringstjänster som är mer automatiserade än andra vilket är något som kan vara bra att känna till.

Välj bokföringsprogram efter bolagsform

När du väljer ett bokföringsprogram bör ett av dina mål vara att hitta en tjänst som passar din företagsform.

Om du till exempel har ett liten enskild firma kan det vara enklare och mer kostnadseffektivt att använda ett kostnadsfritt programpaket online. Om du däremot har ett större företag med flera anställda kan ett fullfjädrat bokföringsprogram vara det bästa alternativet för ditt företag.

Använd en molnbaserad bokföringsprogramvara

För småföretagare eller entreprenörer som alltid är på språng kan molnbaserade bokföringslösningar vara ett bra alternativ.

Med den här typen av tjänster kan du få tillgång till all din information från vilken plats du än vill arbeta, vilket gör det enklare än någonsin att sköta företagets bokföring.

När det gäller bokföringsuppgifter är molnbaserade lösningar dessutom mycket användbara eftersom de möjliggör ett effektivare arbetsflöde. Det är också lättare att samarbeta med andra team-medlemmar.

Jämför bokföringsprogram innan du bestämmer dig

När du har fått en grundläggande uppfattning om vilka behov ditt företag har, samt vilka programvaror som passar in och kan erbjuda detta, så är det dags att välja bokföringstjänst.

Vi anser att man alltid bör göra en ordentlig jämförelse av olika program och tjänster (oavsett vilket område det gäller) så att man dels hittar det som passar absolut bäst, men också så att man kan hålla nere kostnaderna. Därför rekommenderar vi att även du gör detta när det gäller bokföringsprogram.