Detta behöver du tänka på när du investerar i aktier

Vill du få avkastning på dina pengar kan det vara en bra idé att investera i aktier. Det som många upplever som svårt är dock att komma igång och ta det där första steget. Och visst kan det vara krångligt att komma igång, men faktum är att det svåra med aktier börjar först när du ska placera pengarna.

Det är nämligen numera väldigt enkelt att skapa ett aktiekonto och börja handla. Men frågan är ju snarare vad man ska handla? Vilka aktier ska man köpa? När ska man sälja? Och så vidare.

I den här artikeln kommer vi därför att gå igenom att par olika tips som man kan vara bra att ha med sig när man investerar i aktier. Detta är ett par väldigt grundläggande saker, och det finns naturligtvis otroligt mycket mer än detta att lära sig om man vill bli riktigt duktig på aktier.

Innan vi sätter igång vill vi påpeka att det inte finns några garantier med aktier. Det finns alltid en risk med att investera pengar, och det är därmed inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet.

Nu kör vi!

Investera pengar du har råd att förlora

Även om du inte ska gå in med inställningen att du kommer förlora dina pengar är det väldigt viktigt att du är medveten om att det inte finns några garantier när man investerar på börsen. Vi nämnde detta lite precis ovanför, men vi tycker detta är så pass viktigt så vi kommer trycka på detta lite extra.

Aktier kommer alltid att gå upp och ner och om det var så att någon hade facit på vilka aktier som skulle gå upp hade alla såklart investerat i dessa aktier. Tyvärr är det ingen som med 100% säkerhet kan förutspå aktiemarknadens framtid. Folk kan ha teorier och väldigt bra spaningar, men detta är aldrig helt säkert.

Köp aktier du känner till

När man ska ge sig ut på börsen och köpa sina första aktier kan det till en början kännas väldigt rörigt. Vår rekommendation är att du köper aktier i företag som du känner till. Det är nämligen väldigt bra om du har koll på vad företagen håller på med och hur de tjänar sina pengar.

Det kan t.ex. handla om att du köper aktier i ICA eftersom det är där du brukar handla din mat. Eller Netflix eftersom det är där du kollar på film och serier. Ja, du förstår. Genom att ta en titt på vilka företag som finns i ens vardag kan det vara lättare att hitta företag att investera i och lättare att förstå hur det fungerar.

Men med detta sagt, du ska inte enbart investera i ett företag bara för att du känner till det. Utan använd detta tips snarare som ett sätt att hitta företag att undersöka närmre – för du bör såklart alltid göra en form av analys innan du placerar dina pengar.

Sprid ut ditt innehav

För att minska dina risker på börsen är det väldigt viktigt att du ser till att sprida ut ditt kapital i flera olika aktier, helst inom flera olika branscher. På så sätt påverkas du inte lika mycket om en av aktierna skulle falla kraftigt i pris.

Riskspridning är viktigt när man investerar, och genom att äga flera aktier inom olika branscher uppnår man en bra spridning av risken så att man inte riskerar att förlora lika mycket pengar om något går snett.