Det här behöver du veta innan du skaffar bokföringsprogram

Många har drömmar om att starta eget företag och vara sin egen chef. Det som kan stoppa folk från att följa sina drömmer i detta avseende är många gånger ekonomi- och bokföringsdelen som per automatik följer med alla som driver eget företag.

Att vara sin egen chef och driva eget företag har många fördelar och är på flera sätt något roligt. Bokföringsbiten är dock något som de flesta till en början kan uppleva som lite läskig och jobbig. Med det sagt finns det såklart de som tycker denna del är rolig, men majoriteten av alla småföretagare tycker nog inte bokföringen är så himla skoj.

Det finns en hel del viktiga saker att lära sig när det kommer till bokföring och det tar tid att få bra koll på allting. Men det är inte riktigt det vi tänkte ta upp i den här artikeln, utan vi kommer snarare fokusera lite mer på vad du ska tänka på när du väljer vilket bokföringsprogram du ska använda.

Målet med artikeln är att du ska känna dig tryggare i valet av bokföringsprogram och lättare kunna ta ett bra beslut inom det här viktiga och centrala området.

Gratis bokföringsprogram

Vi förstår såklart om vissa inte har lust eller råd att betala för ett bokföringsprogram, och därför är det ju tur att det idag finns bokföringsprogram som är helt gratis att använda. Det är dock viktigt att man är medveten om att det finns anledningar till varför dessa bokföringsprogram är gratis.

Vanligtvis rör det sig om att man med dessa gratisvarianter inte har tillgång till lika många funktioner som man har med ett bokföringsprogram som kostar pengar. Det är kanske därför inte alltid optimalt med ett gratis bokföringsprogram om man bedriver en komplicerad och invecklad verksamhet som gör bokföringsjobbet lite mer avancerat än en vanlig konsult.

Hur hittar man rätt bokföringsprogram?

Valet av bokföringsprogram är inte det lättaste och särskilt inte när det finns ett flertal att välja mellan. Det kan vara svårt att veta vad som ingår i alla olika varianter och vad man faktiskt behöver. Alla vill såklart ha det bästa alternativet, men vilket är det bästa egentligen?

Det är inte så lätt att svara på då vi alla har olika preferenser och krav, och därför kan det vara rätt individuellt. Men två av de populäraste och ledande bokföringsprogrammen på marknaden är Fortnox och Visma. De är förhållandevis lätta att använda och har många bra funktioner för dig som företagare.

Så väljer du någon av dessa två lär du sannolikt bli nöjd med ditt val. Men trots detta kan det vara en bra idé att först jämföra alla de tillgängliga alternativen på marknaden innan du bestämmer dig. Det kanske låter krångligt, men faktum är att det är superenkelt tack vare tjänster likt Bästabokföringsprogram.se som sammanställer all information du behöver veta inför ditt val.

Går det att byta?

Även om det kan kännas som ett stort steg att välja vilket bokföringsprogram man ska använda sig av så är det inte värre än att du byter om du inte skulle vara nöjd. Ja så enkelt är det faktiskt.

Här i Sverige har vi nämligen ett standardiserat bokföringsformat som gör så att man utan några större besvär eller hinder kan byta mellan olika bokföringsprogram. Du kan då enkelt exportera din bokföringsdata med hjälp av en SIE-fil fån från det gamla programmet och sedan importera filen i det nya bokföringsprogrammet.