Allt du behöver veta om företagslån

Det är inte lätt att vara företagare. Det finns så många olika saker att ta hand om och varje dag innebär nya utmaningar. En sak som många företagare någon gång måste fundera kring är om de ska ta ett företagslån.

Det finns flera olika anledningar till varför man skulle vilja göra detta, däribland att man vill expandera sin verksamhet. När det kommer till just företagslån så finns det många olika vägar du kan gå. Nedan följer en kortfattad guide om vad du behöver veta innan du ansöker om ditt första lån till företaget.

Ta reda på om ditt företag är kvalificerat för att låna

Innan du gör något vill du ta reda på om ditt företag passar in i de riktlinjer och kvalifikationer som banker och andra långivare kräver.

Det bästa sättet att göra detta är att titta på webbplatsen för det låneinstitut som du vill använda och se vilka kriterier ditt företag måste uppfylla för att vara berättigat till ett lån.

Hur mycket kan företaget låna?

När du har fastställt om ditt företag är kvalificerat för ett lån är nästa sak du måste funder på är hur mycket du behöver låna.

Innan du ansöker om ditt lån är det viktigt att du vet exakt hur mycket pengar ditt företag kan få. Detta kan nämligen skilja en hel del från företag till företag.

Hur mycket pengar ditt företag kan låna beror vanligtvis på: 

  • Företagets omsättning
  • Företagets framtidsutsikter
  • Företagets möjligheter att återbetala lånet

Hur mycket kostar ett företagslån?

Företagslån är till skillnad från lån för privatpersoner i regel mycket mer förmånliga när det kommer till längden på återbetalningstiden och räntesatsen som du måste betala.

Många företagslån beviljas nämligen väldigt långa återbetalningstider och har fast ränta. Denna ränta sätts dock individuellt för varje företag, vilket innebär att vissa företag kan få lägre ränta än andra.

I regel brukar räntan vara som lägst vid mindre belopp som lånas över lång tid, och som högst när det rör sig om större lånebelopp under kort tid.

Hur jämför man företagslån?

Som med alla lån är det väldigt klokt att du först jämför dina lånealternativ innan du bestämmer dig från vilken aktör du ska ansöka om företagslån från. Om du är ny inom företagande så kan du jämföra och hitta lån till nystartat företag helt kostnadsfritt hos webbplatser såsom Alltomforetagslan.se.

Genom att jämföra ger du dig själv möjligheten att få den bästa räntan och lånevillkoren på marknaden. Ett annat sätt som du kan få hjälp med att jämföra företagslån på är med hjälp av låneförmedlare såsom Lendo och Advisa.

Är det någon skillnad mellan de olika företagstyperna?

Det finns några skillnader mellan olika typer av företagslån för aktiebolag, handelsbolag och enskilda firmor. Om du har ett aktiebolag ses bolaget som en egen juridisk person, där företaget på egen hand står som betalningsskyldig av företagslånen som du tar.

Men till skillnad från aktiebolag ses dock inte handelsbolag och enskilda firmor som en egen juridisk person. I dessa fall är det ägaren/ägarna av företaget som lånet står på. Såldes ställs det också mer krav på att ägarens privatekonomi ser okej ut för att lånet ska bli beviljat.