Allt du behöver veta om elavtal

Elavtal och elpriser är kanske inte de roligaste av ämnena att prata om, men det går inte att förneka att det faktiskt är ganska viktigt att hålla bra koll på detta. Genom att man skaffar sig ett förmånligt elavtal kan man nämligen spara flera hundra kronor varje år.

För man ska ha någon chans till att hitta bra elavtal anser vi att det är väldigt viktigt att man besitter grundläggande information kring ämnet. Visst finns det tjänster på nätet som kan hjälp dig med hela processen, men det skadar aldrig att vara lite extra insatt själv.

Vi kommer i denna artikel idag gå igenom allt som vi anser viktigt att känna till när det kommer till elavtal och elbolag. Och vi kommer tyvärr inte att inkludera all tänkbar information som finns tillgänglig gällande detta område, eftersom artikeln hade blivit alldeles för lång då.

Om du mot förmodan har några kvarstående frågor efter denna läsning är du mer än välkommen att skicka in dessa till oss. Vi försöker alltid att svara på frågor som skickas in så snabbt som möjligt.

Ett aktivt val bör alltid göras

Vi ser allt för många hushåll idag som helt struntar att göra ett aktivt val gällande vilket elbolag de ska bli kund hos. Detta trots att det nuförtiden är enklare än någonsin att teckna elavtal.

Du som nyinflyttad kommer automatiskt få ett anvisat elavtal som du inte på egen hand tar kontakt med ett elbolag och tecknar elavtal. Detta avtal har ett fast elpris och gäller tillvidare utan någon uppsägningstid.

Om du vill betala så lite som möjligt för ditt elavtal bör du alltid hålla dig ifrån anvisade elavtal. Dessa är nämligen i regel mycket dyrare än de avtal som du själv kan teckna. Men som tur är dessa avtal som sagt utan uppsägningstid vilket innebär att du kan byta elavtal när du vill.

Jämför dina olika alternativ noggrant

Oavsett om du har bra koll eller inte på vilka elbolag som finns tillgängliga så tycker vi det är en bra idé att jämföra sina alternativ. Idag kan du till exempel helt kostnadsfritt få hjälp med att jämföra elavtal med rörliga elpriser hos Elpriser24.se som är en smidig onlinetjänst.

Det enda du behöver göra är att fylla i hur mycket el du gör av med varje år, och sedan kommer Elpriser24 ta fram alternativ som matchar din förbrukning. Enklare än så blir det inte!

Vad påverkar elavtalets pris?

Det skadar verkligen inte att ha koll på vad det är som påverkar elavtalets pris. Såklart har det till stor del att göra med hur mycket el du gör av med i månaden, men även om du har ett rörligt eller fast elavtal.

Utöver dessa två faktorer kan även eventuella påslag och andra typer av fasta avgifter påverka det slutgiltiga priset i slutet av månaden.

Det går att få ett lägre pris

Som ny kund hos elbolag är det inte ovanligt att du då och då har möjlighet att ta del av exklusiva erbjudanden. Dessa kan såklart vara utformade på olika sätt beroende på vilket elbolag du planerar att bli kund hos.

Men i regel burkar det röra sig om att du första året hos elbolaget kommer få någon form av procentuell rabatt på elavtalet. Det kan därför löna sig att kolla runt om det finns några aktuella erbjudanden av den här typen.