Allt du behöver tänka på när du ska köpa bil

När du står inför uppgiften att köpa en ny bil är det bra om du har allt på plats. Förutom att tänka igenom vilket slags fordon som passar just dig så borde du också titta igenom dina ekonomiska förutsättningar.

Bilköpet kan vara en av de dyraste investeringarna du gör i ditt liv, så det gäller därför att man tänker över detta köp noggrant. I den här artikeln vi går igenom alla viktiga faktorer som du bör tänka på när du köper en bil. Kontakta oss gärna om du har fler frågor och funderingar.

Vilken bilmodell vill du ha?

Det första du måste tänka på är vilken typ av bil du vill ha. Behöver du en SUV för familjeutflykter eller är du ute efter en mindre och mer bränsleeffektiv modell? Det finns så många olika typer av bilar på marknaden att det är viktigt att du bestämmer dig för vad du behöver innan du börjar titta på priserna.

Fråga dig själv vad du behöver efter att ha analyserat din unika situation. Därefter är det mycket lättare att välja vilken bilmodell man behöver.

Vilket pris vill du betala?

En annan viktig faktor är hur mycket pengar du är villig att spendera. Vissa människor har råd med en lyxbil, medan andra har mindre disponibel inkomst och måste köpa något lite billigare.

Oavsett hur din budget ser ut är att det är viktigt att se till att du förhåller dig till den. Om du inte har råd att köpa en bil direkt kan en lösning vara att ta ett billån. På så sätt kan du fördela kostnaden för bilen över ett antal år, vilket gör den mer överkomlig varje månad.

När du tar ett billån är det viktigt att se till att du har råd med månadsbetalningarna. Glöm inte att räkna in räntor och andra tillhörande kostnader. Idag kan du hitta billiga billån direkt på nätet hos Billan24.se som är en onlinetjänst som hjälper dig att jämföra billån.

Bränsledriven eller eldriven bil?

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är om du vill ha en bränsle- eller elbil. Bränsledrivna bilar har funnits i många år, men miljöpåverkan från dessa fordon är mycket stor. På senare år väljer allt fler människor en elbil som sitt förstahandsval eftersom den inte ger upphov till några skadliga utsläpp. Om du vill ha en elbil måste du dock ha en väl utbyggd laddningsstation i ditt hem.

I allmänhet är det billigare att ladda en elbil än vad det är att tanke en bränsledriven bil, men de initiala kostnaderna för elbilar är i regel mycket högre. Dessutom har elbilar en begränsad räckvidd och batteritid, så du måste planera mer inför längre resor.

Om du vill få det bästa från båda världarna du kan välja en hybridbil som drivs med både elektricitet och bränsle. Detta är faktiskt det populäraste valet för många människor i dag eftersom det ger mer kraft och en längre körsträcka än en elbil, men som samtidigt är mer miljövänlig än en renodlad bränslebil.

Köpa från privatperson eller företag?

Det sista du behöver tänka på är om du vill köpa bilen från ett företag eller en privatperson. När du ska köpa ett billigare fordonet kan det vara en smart, billig och enkel idé att gå direkt via en privat säljare i stället för att gå via en bilförsäljare.

När du köper dyrare bilar som har garantialternativ lönar det sig dock ofta i i längden att gå via en bilhandlare. Det beror på att återförsäljaren har större förhandlingsstyrka när det gäller att få ett bra pris på bilen, och de kan också erbjuda dig ytterligare tjänster som t.ex. förlängda garantier.