5 tips till dig som ska skaffa båt

Funderar du på att köpa en båt? Eller har du kanske precis gjort det? Oavsett vad så är det här perfekta artikeln för dig. Vi tänkte nämligen ge dig 5 olika tips, utan inbördes ordning, på saker som vi anser att du bör ha koll på.

Livet till sjöss är otroligt härligt och bör uppleves av alla någon gång under livet. När det kommer till båtar och att ge sig ut på havet finns det dock en hel del saker som är väldigt viktiga att ha koll på eller ha fixade. Därför rekommenderar vi verkligen att du läser den här artikeln och även tar till dig information från annat håll så att du har full koll på läget.

Låt oss ta en titt på tipsen!

Försäkra båten

Något av det allra viktigaste när det kommer till att skaffa båt är att se till att man har en riktigt bra försäkring.

Vi rekommenderar att du väljer en försäkring som täcker så mycket som möjligt. Man vet aldrig när olyckan är framme och då är det väldigt skönt att ha en försäkring som täcker det mesta.

Måste du utbilda dig?

Har du koll på om du måste utbilda dig för att få framföra din båt på havet? De flesta skulle nog säga att de inte behöver det, även fast de inte är riktigt säkra på om detta stämmer. Faktum är att de flesta personer som äger en båt inte kommer behöva någon utbildning eller förarintyg för båt. Det är endast båtar som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter som man är tvungen att kunna uppvisa som lägst kustskepparintyg för att få framföra.

Trots att det för dem flesta inte är någon lag på att genomföra en båtutbildning är detta något som vi rekommenderar att man gör ändå. Det finna inga nackdelar med att få en ökad kunskap och säkerhet om livet på havet och det är också väldigt enkelt att boka dessa utbildningar direkt på nätet hos batutbildning.se.

Placering av båten

Det är värt att fundera lite extra över var din båt ska stå. Det sker tyvärr idag väldigt många stölder av båtar. Vårt bästa tips är att du försöker placera din båt hos en båtklubb. Dessa klubbar brukar nämligen ha organiserade bevakningar vilket ökar säkerheten enormt.

Det går såklart att ställa båten vid en privat brygga också om du inte vill eller kan ha den hos en båtklubb. Isåfall rekommenderar vi dock att du ser till att ha lite extra uppsyn över din båt.

Är båten CE-märkt?

Nyare båtar bör vara CE-märkta eftersom det säkerställer att båten uppfyller alla de europeiska säkerhetsbestämmelser som finns och att båten får säljas inom EU. Detta gäller dock bara båtar med årsmodell efter 1998.

Det är möjligt att få omärkta båtar CE-märkta i efterhand. Detta kan dock kosta en hel del och därför rekommenderar vi att du endast köper båtar som är CE-märkta från början.

Införskaffa flytvästar

Flytvästar är ett måste för alla om man ska ut på sjön. Det är viktigt att det inte bara är du som kör både som bär flytväst, utan även alla andra passagerare på båten också. Kontrollera alltid innan du ger dig ut att alla flytvästar fungerar.