3 saker du bör veta innan du tar lån

De flesta personer kommer någon gång under sin livstid behöva ta ett lån. Det kanske största och vanligaste lånet som de flesta tar är såklart bolånet. Men oavsett om du har planer på att ta ett större bolån eller enbart vill låna ett par tusen kronor finns det enligt oss ett par olika saker som man dock alltid bör ha koll på.

Utan rätt kunskap kan lån ställa till det en hel del och detta är något som vi vill hjälpa så många som möjligt att undvika. Vi kommer därför att gå igenom tre olika saker som vi anser att man bör ha koll på när det gäller lån i allmänhet. Detta kommer definitivt hjälpa dig att ta bättre beslut om du funderar på att låna pengar.

Behöver du verkligen ta lånet?

Den absolut första frågan du bör ställa dig själv innan du ansöker om lån är om du verkligen behöver ta lånet. Kanske kan du ta lite av dina sparpengar istället? Kanske kan du hitta något hemma som du kan sälja? Eller fråga någon i din närhet om de kan hjälpa dig? Oftast finns det flera lösningar som kan funka utöver att behöva ta ett lån.

Vi rekommenderar alltså att man undviker lån så gott man kan. Anledningen till detta är helt enkelt eftersom det kostar att låna pengar. Du ska självklart betala tillbaka lånebeloppet vilket är jobbigt i sig, men det tillkommer ju även ränta och andra avgifter kopplade till lånet.

Du bör därför noga tänka igenom ditt beslut innan du väljer att acceptera ett låneerbjudande. Tar du ett lån så lånar du i princip ifrån ditt framtida jag och det kommer påverka din privatekonomi fram tills dess att du har återbetalat hela lånet med ränta.

Vilket typ av lån behöver du?

Om du är säker på att du verkligen behöver ta ett lån måste du därefter se till att bestämma dig för vilket typ av lån du ska ansöka om. Det finns faktiskt ett par olika typer av lån och krediter man kan välja mellan, så vilken av dem du ska ansöka om beror på vad du ska använda pengarna till.

Är det så att du t.ex. ska köpa ett hus är det såklart ett bolån som du bör välja. Men om du däremot behöver pengar för att betala av en oförutsedd kostnad snabbt så är snabblån det bästa alternativet för dig. Snabblån bör dock tas med försiktighet då det snabbt kan bli väldigt dyrt med dem.

Genom att välja rätt lån för rätt tillfälle så har du möjlighet att pressa ner räntan och få bättre lånevillkor. Dessa kan nämligen skilja sig en del åt mellan de olika lånetyperna så detta är något man verkligen bör komma ihåg.

Se till att jämföra dina alternativ

På samma sätt som att det är viktigt att välja rätt lån för just det du ska ha pengarna till, så är det även väldigt viktigt att jämföra de olika alternativen innan man accepterar ett lån.

Du bör helt enkelt inte välja första bästa lån. Istället bör du alltså ta en titt på vilka tillgängliga alternativ som finns och se var du kan få de bästa lånevillkoren utifrån dina egna personliga förutsättningar.