3 konkreta tips för dig som ska ta ett lån

De flesta av oss kommer någon gång att behöva ta ett lån. Att låna pengar innebär alltid en risk och att det i slutändan blir dyrare än om man hade betalat med egna pengar direkt. Däremot finns det faktiskt även fördelar med lån beroende på vilken ekonomisk situation man befinner sig i.

Vill du minska riskerna kopplade till lån och krediter bör du först och främst se till att du har en stabil privatekonomi. Visserligen låter det självklart, men det vi menar är i princip att du inte ska låna pengar om det känns osäkert om du kommer kunna betala tillbaka dem.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några av de viktigaste tipsen, enligt oss, för dig som ska ta lån. Notera att följande tips inte bör ses som en fullständig guide, utan snarare som en liten hjälp på vägen. Det finns oerhört mycket mer som kan vara värt att lära sig innan man ansöker om lån, men om vi skulle inkludera allt det i den här artikeln så hade den blivit alldeles för lång.

Nu sätter vi igång!

Jämför dina olika alternativ

Det finns idag väldigt effektiva sätt som man kan jämföra banker och långivare på. Istället för att på egen hand manuellt söka upp bankernas olika räntor och lånevillkor kan man använda sig av låneförmedlare såsom Advisa eller Lendo som underlättar detta enormt mycket.

Dessa onlinetjänster kallas som sagt för låneförmedlare, och det dem gör är att hjälpa dig med själva jämförelseprocessen av banker och lånegivare. Det enda du behöver göra är att skicka iväg en låneansökan och sedan kommer låneförmedlaren som du använder dig av i sin tur att vidarebefordra ansökan till flera olika långivare.

Bankerna kommer därefter återkomma med sina bästa lånevillkor för att kunna locka till sig dig som kund. När alla låneerbjudanden blivit ivägskickade kommer du sedan i lugn och ro kunna jämföra och välja det alternativ som passar dig bäst.

Välj rätt typ av lån

Om du bestämt dig för att låna pengar bör du även se till att ansöka om rätt typ av lån. Detta kanske ses som en självklarhet för många, men vi vill tro att en hel del personer där ute inte riktigt har koll på att det faktiskt finns olika former av lån.

Ska du exempelvis köpa ett hus, så är ett bolån lånet du ska ansöka om. Ska du däremot köpa en bil, så är ett billån givetvis det optimala alternativet. Det gäller helt enkelt att se till vilken situation man befinner sig i och välja ett lån utifrån det.

Lägg upp en återbetalningsplan

Enligt oss är det oerhört viktigt att man har koll på hur man ska betala av lånet innan man ansöker om det. Skulle du inte kunna betala av lånet kan du i värsta fall få Kronofogden efter dig, och detta är något som du såklart alltid bör undvika.

Se därför till att alltid lägga upp en återbetalningsplan hur du rent konkret ska kunna betala av lånet. Om du inte känner att du har lust att göra detta så bör du åtminstone räkna ut att du faktiskt har råd att ta lånet. Detta kanske ses som en självklarhet, men det finns allt för många personer som tar lån utan någon som helst vetskap om de kommer kunna betala av det eller inte.